Menu

Wyszukiwanie

Stal na formy i korpusy 1.2379 / X153CrMoV12 / D2 / Z160 CDV12 / NC11LV / SVERKER21

OBERON

1.2379

PN/EN

Werkstoff

DIN

USA

Francja

Inne

Inne

-

1.2379

X153CrMoV12

D2

Z160 CDV12

NC11LV

SVERKER21

C

Si

Mn

Cr

Mo

Ni

V

W

S max

P max

1,45

1,60

0,10

0,60

0,20

0,60

11,00

13,00

0,70

1,00

-

-

0,70

1,00

-

-

-

0,030

-

0,030

 

Gatunek 1.2379 to ledeburytyczna stal, której wysoka odporność na ścieranie występuje przy jednoczesnej dobrej ciągliwości. Charakteryzuje się znakomitą trwałością krawędzi tnących i odpornością na odpuszczanie. Po zastosowaniu specjalnej obróbki cieplnej nadaje się do azotowania.

Współczynnik rozszerzalności cieplnej (10-6/K):

Od 20˚C do:

100

200

300

400

10,5

11,5

11,9

12,2

Współczynnik przewodności cieplnej (W/mK):

Przy temperaturze [˚C]

20

350

700

16,7

20,5

24,2

Obróbka termiczna:

Wyżarzanie zmiękczające - temperatura: 830-860˚C; czas trwania: 2-5 godz., chłodzenie z piecem, twardość max. 250 HB.

Wyżarzanie odprężające - temperatura 650-700˚C, chłodzenie z piecem.

Hartowanie - temperatura 1000-1040˚C chłodzenie olej, powietrze lub kąpiel solna w temp. 500˚C.

Twardość po hartowaniu - 63 HRC.

 

Odpuszczanie - podgrzanie 1h na 20mm przekroju, minimum 2h, studzenie w spokojnym powietrzu:

 

Temperatura [˚C]

100

200

300

400

500

600

Twardość [HRC]

63

61

58

58

58

40

Wymiary dostępne w handlu:

Pręty okrągłe - od 15 do 605 mm średnicy;

Pręty płaskie - od 20x30 do 300x600 mm;

Blachy - od 15 do 50 mm;

Płaskowniki szlifowane - od 2,2x10,3 mm.

Wymiary na składzie:

patrz http://www.oberon.pl/program_skladu.pdf

Sonda

W ciągu trzech miesięcy planuję zakup:

Stal na korpusy narzędzi

Stal na wkładki form

Stal do pracy na zimno

Stal do pracy na gorąco

Stal szybkotnąca HSS

Płaskowniki szlifowane

Stopy aluminium

Stopy miedzi

Miedź do EDM

Grafit do EDM

Szlifierki do form

Elektrowrzeciona narzędziowe

Paletyzacja mocowania System 3R


Polecamy strony

Licznik

Liczba wyświetleń strony:
25435

Statystyki

Brak własnych statystyk