Stal na formy i korpusy 1.2162 / 21MnCr5 / 19487 / 20HG
OBERON 1.2162 |
PN/EN |
Werkstoff |
DIN |
USA |
Francja |
Inne |
Inne | ||
- |
1.2162 |
21MnCr5 |
- |
- |
19487 (CZ) |
~20HG | |||
C |
Si |
Mn |
Cr |
Mo |
Ni |
V |
W |
S max |
P max |
0,18 0,24 |
0,15 0,35 |
1,10 1,40 |
1,00 1,30 |
- - |
- - |
- - |
- - |
- 0,030 |
- 0,030 |
Stal 1.2162 (bardzo zbliżona składem chemicznym do dawnych polskich stali 16HG i 20HG) to typowa stal do nawęglania. Łatwa w obróbce, cechuje się dobrą polerowalnością, dużą wytrzymałością rdzenia (1000-1300 N/mm2) oraz odpornością na ścieranie. 1.2162 to stal na wkładki form, poleruje się lepiej od typowych stali do naweglania 1.7131 (16HG) i 1.7147 (20HG) stosowanych na koła zębate itp. części maszyn.
Współczynnik rozszerzalności cieplnej (10-6/K):
Od 20˚C do: |
100 |
200 |
300 |
400 |
500 |
600 |
700 |
12,2 |
12,9 |
13,5 |
13,9 |
14,2 |
14,5 |
14,8 |
Współczynnik przewodności cieplnej (W/mK):
Przy temperaturze [˚C] |
20 |
350 |
700 |
39,5 |
36,5 |
33,5 |
Obróbka termiczna:
Wyżarzanie zmiękczające - temperatura: 670-710˚C; czas trwania: 2-5 godz., chłodzenie z piecem, twardość max. 210 HB.
Nawęglanie - temperatura 870-900˚C.
Hartowanie - temperatura 810-840˚C chłodzenie olej, lub kąpiel solna w temp. 200˚C.
Twardość po hartowaniu - 62 HRC.
Odpuszczanie - podgrzanie 1h na 20mm przekroju, minimum 2h, studzenie w spokojnym powietrzu
Temperatura [˚C] |
100 |
200 |
300 |
400 |
500 |
600 |
Twardość [HRC] |
61 |
60 |
57 |
54 |
50 |
48 |
Wymiary dostępne w handlu:
Pręty okrągłe - od 15 do 605 mm średnicy;
Pręty płaskie - od 20x40 do 100x500 mm;
Blachy - od 20 do 160 mm;
Płaskowniki szlifowane - od 8,4x20,4 mm.