Stale na formy i korpusy 1.2312 / P20 + S / 40CrMnMoS8-6 / 40CMD8 + S / M200
OBERON 1.2312 |
PN/EN |
Werkstoff |
DIN |
USA |
Francja |
Inne |
Inne | ||
- |
1.2312 |
40CrMnMoS8-6 |
~P20 +S |
40CMD8 +S |
~M200 |
- | |||
C |
Si |
Mn |
Cr |
Mo |
Ni |
V |
W |
S max |
P max |
0,35 0,45 |
0,30 0,50 |
1,40 1,60 |
1,80 2,00 |
0,15 0,25 |
- - |
- - |
- - |
- 0,070 |
- 0,030 |
Współczynnik rozszerzalności cieplnej (10-6/K):
Od 20˚C do: |
100 |
200 |
300 |
Stal wyżarzona |
12,5 |
13,4 |
13,9 |
Stal ulepszona cieplnie |
12,3 |
13 |
13,7 |
Współczynnik przewodności cieplnej (W/mK):
Przy temperaturze [˚C] |
100 |
150 |
200 |
250 |
300 |
Stal wyżarzona |
40,2 |
40,9 |
40,3 |
40 |
39 |
Stal ulepszona cieplnie |
39,8 |
40,4 |
40,4 |
39,9 |
39 |
Obróbka termiczna:
Wyżarzanie zmiękczające - temperatura: 710-740˚C; czas trwania: 2-5 godz., chłodzenie z piecem, twardość max. 235 HB. Wyżarzanie odprężające (wyżarzona) - temperatura: ok. 600˚C. Wyżarzanie zmiękczające (ulepszona cieplnie) - temperatura: ok.30-50 poniżej temp. odpuszczania, chłodzenie z piecem. Hartowanie - temperatura 840-870˚C chłodzenie olej, lub kąpiel solna w temp. 180 - 220˚C. Maksymalna twardość po hartowaniu - 51 HRC.
Odpuszczanie - podgrzanie 1h na 20mm przekroju, minimum 2h, studzenie w spokojnym powietrzu.
Temperatura [˚C] |
100 |
200 |
300 |
400 |
500 |
600 |
700 |
Twardość [HRC] |
51 |
50 |
48 |
46 |
42 |
36 |
28 |
Wymiary dostępne w handlu:
Pręty okrągłe - od 20 do 855 mm średnicy;
Pręty płaskie - od 20x30 do 405x805 mm;
Blachy - od 45 do 140 mm;
Płaskowniki szlifowane - od 6,4x32,4 mm.